CAIRO - Zeker drie mensen zijn dinsdag omgekomen door geweld tijdens demonstraties tegen de Egyptische president Hosni Mubarak. Tientallen raakten gewond. Dat hebben veiligheidsbeambten en medici in het Arabische land gemeld.

De dodelijke slachtoffers zouden twee betogers in Suez zijn en een politieman in Caïro.

Een betoger had problemen met de luchtwegen en overleed als gevolg van het inademen van traangas. De ander werd dodelijk getroffen door een steen.

Ook de politieman die in de hoofdstad Caïro omkwam kreeg een steen tegen het hoofd. Dat meldt een medewerker van het ministerie van binnenlandse zaken die anoniem wil blijven omdat hij niet bevoegd is informatie aan journalisten te verstrekken.

Aftreden

In verscheidene Egyptische steden waren dinsdag duizenden mensen op de been om het aftreden van Mubarak te eisen. De betogers riepen leuzen als: ''weg met Hosni Mubarak!'' en ''Tunesië, Tunesië!'' In dat land werd president Zine al-Abidine Ben Ali eerder deze maand door een volksopstand verdreven.

In de hoofdstad demonstreerden duizenden mensen, ondanks de aanwezigheid van twintig- tot dertigduizend politieagenten. Betogers gooiden met stenen en verbrandden posters van Mubarak en minister van Binnenlandse Zaken Habib al-Adly.

Traangas

In de nacht van dinsdag op woensdag zette de politie traangas en waterkanonnen in om de betogers weg te jagen. Demonstranten wilden de nacht doorbrengen op het Tahrirplein in het centrum van de stad. Ze kondigden aan dat ze pas weg zouden gaan als Mubarak zou aftreden.

Agent

Een cameraploeg van persbureau Reuters legde vast dat een agent in Caïro zich aan de kant van de demonstranten schaarde. Ook in onder andere Alexandrië, Ismailia en Suez gingen vele duizenden mensen de straat op om tegen het regime te protesteren.

In Egypte trekken protesten meestal slechts enkele honderden mensen. De autoriteiten in Egypte maakten melding van ongeveer tienduizend betogers in Caïro. Waarnemers gaan uit van zeker het dubbele aantal en waarschijnlijk nog veel meer.

Facebook

Een jongerenorganisatie die ontstond op de netwerksite Facebook, de 6 April-beweging, riep enkele dagen geleden op tot de demonstraties.

Het ministerie van binnenlandse zaken riep dinsdag op tot een einde aan de protesten. Het ministerie zei dat de autoriteiten de betogers de kans wilden geven hun meningen naar voren te brengen, maar dat betogers 'volharden in provocatie'.

Gebrek aan vrijheden

Egypte telt ongeveer 80 miljoen inwoners. Circa vier op de tien Egyptenaren moeten rondkomen van minder dan 2 dollar per dag en zijn afhankelijk van voedsel- en brandstofsubsidies om in leven te blijven. Onder de bevolking leeft veel onvrede over het gebrek aan vrijheden, corruptie, werkloosheid en de enorme verschillen tussen rijke en arme mensen.

Tijdens de protesten werd in veel leuzen een verband gelegd met de volksrevolutie in Tunesië, een ander land in Noord-Afrika. De 82-jarige Mubarak en zijn bewind zou hetzelfde lot wachten als de gehate regering van de Tunesische president Zine al-Abidine Ben Ali.

Ben Ali nam onlangs de wijk naar Saudi-Arabië, na wekenlange protesten door burgers in Tunesië.

Protest in Egypte