AMSTERDAM - Een woedende Silvio Berlusconi is maandag op televisie telefonisch schreeuwend tekeergegaan tegen het strafrechtelijk onderzoek dat naar hem is ingesteld.

Hij slingerde beledigingen naar het hoofd van de presentator van het programma, dat hij een 'bordeel' noemde.

Aanhangers van de Italiaanse premier kwamen naderhand voor hem op, terwijl het incindent volgens critici aantoont dat Berlusconi steeds verder in het nauw wordt gedreven.

Berlusconi laat zich op televisie vaker van zijn minder aangename kant zien, maar zijn opmerkingen maandag waren harder dan gebruikelijk. "Ik heb een smerige show gezien, uitgevoerd op een verachtelijke, vuige en weerzinwekkende manier", zei hij.

Rechter

De presentator, Gad Lerner, een bekende linkse journalist, verzocht de premier zijn toon te matigen en noemde hem op een gegeven moment een 'lomperik' toen Berlusconi uithaalde naar de vrouwen in het publiek.

"Waarom stapt u niet naar de rechter in plaats van mensen te beledigen?" vroeg Lerner.

Aanklagers hebben een onderzoek ingesteld naar de premier, die zij ervan verdenken betaalde seks te hebben gehad met een 17-jarig meisje. Hij zou het voorval bovendien in de doofpot hebben willen stoppen.

De premier ontkent de aantijgingen en zegt het slachtoffer te zijn van politiek gemotiveerde rechters, die hem uit zijn ambt zouden willen zetten.

Beledigd

"De werkelijkheid die hier wordt geschetst is het tegenovergestelde van de waarheid en ik voel me beledigd", zei Berlusconi in de tv-show. "Ik weet wat ik zeg, jij niet", zei hij tegen de presentator.

Hij riep een politieke bondgenoot, die in de studio aanwezig was, op dit 'ongelooflijke tv-bordeel' te verlaten.

Het programma werd uitgezonden door La7, een particuliere zender en een van de weinige die niet in het bezit zijn van Berlusconi.