LONDEN/STRAATSBURG - De premier van Kosovo, Hashim Thaci, lijkt nauwe banden met de wijdverbreide criminaliteit in zijn land te hebben.

Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde documenten van de NAVO-troepenmacht KFOR in de voormalige Servische provincie.

In de gelekte documenten, die de Britse krant The Guardian heeft gepubliceerd, wordt Thaci een van de ''grootste vissen'' van de georganiseerde misdaad in Kosovo genoemd.

Mensenhandel

Hij blijkt nauwe banden te hebben met Xhavit Haliti, een parlementslid dat de echte baas in Kosovo zou zijn. Haliti wordt in verband gebracht met mensenhandel, politieke moorden en drugshandel. Het Westen is er al jaren van op de hoogte, aldus de KFOR-documenten.

Eerder maakte de Raad van Europa al melding van Thaci's mogelijke betrokkenheid bij illegale orgaanhandel. De instelling voor democratie en mensenrechten in Straatsburg riep Albanië en Kosovo dinsdag op een diepgaand onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de Kosovaarse premier.

Fragiele rust

De etnisch Albanese meerderheid waartoe Thaci behoort, scheidde Kosovo in februari 2008 af van Servië. De onafhankelijkheid wordt erkend door ruim zeventig landen, waaronder 22 van de 27 EU-lidstaten.

In december won de partij van Thaci, die eerder een belangrijke rol speelde in de gewapende strijd tegen de Servische overheersing, de parlementsverkiezingen. Enkele duizenden NAVO-militairen zijn in het gebied om de fragiele rust te bewaren.