TUNIS - De overgangsregering van Tunesië heeft donderdag besloten alle verboden politieke partijen te erkennen en amnestie te verlenen aan alle politieke gevangenen.

Dat hebben ministers gemeld na een kabinetszitting donderdag.

Overheidsfunctionarissen hebben in hoofdstad Tunis de naam van de partij van de verdreven president Zine al-Abidine Ben Ali verwijderd van het partijhoofdkantoor.

Ruim duizend demonstranten kwamen naar het tafereel kijken, dat velen vergeleken met het neerhalen van het standbeeld van de Iraakse dictator Saddam Hussein in 2003.

Stalen kabel

Met een stalen kabel trok een overheidsfunctionaris de Arabische letters van de in ongenade gevallen partij, de Constitutionele Democratische Vergadering (RCD), van Ben Ali één voor één van de façade.

Demonstranten scandeerden ''We zijn niet langer bang voor jullie, verraders!'' en ''RCD weg!''.

Schoten

Militairen vuurden enkele schoten af in de lucht om de menigte op afstand te houden. De politie, die verantwoordelijk wordt gehouden voor het neerschieten van demonstranten afgelopen weken, bleef op de achtergrond. Sommige betogers plaatsten bloemen in de lopen van legertanks.

Een legercommandant zei tegen de menigte: ''Ik sta aan jullie kant. We gaan jullie niet neerschieten. Het is belangrijk dat de bijeenkomst vreedzaam verloopt'', waarop de menigte met applaus reageerde.