AMSTERDAM - Meer dan tweeduizend Italiaanse vrouwen hebben donderdag een petitie getekend waarin de Italiaanse premier Silvio Berlusconi wordt meegedeeld dat niet alle vrouwen prostituees of showgirls zijn.

De campagne, met de titel 'Basta!' - Italiaans voor 'genoeg' - is opgezet door de linkse krant L'Unita als antwoord op Berlusconi's omgang met een tienermeisje uit Marokko.

Aanklagers zijn een onderzoek gestart naar Berlusconi en drie van zijn vertrouwelingen. Berlusconi wordt ervan beschuldigd de 17-jarige Marokkaanse, bijgenaamd Ruby, te hebben betaald voor seks.

De premier zou zijn ambt hebben misbruikt om de zaak in de doofpot te krijgen. Aanklagers zeggen dat Berlusconi bovendien seks zou hebben gehad met een aantal prostituees tijdens feestjes in zijn villa in Milaan.

Videoboodschappen

De 74-jarige premier ontkent de aantijgingen en voert campagne om de beschuldigingen te weerleggen. Hij heeft twee videoboodschappen laten uitzenden en een toespraak gehouden. Daarin doet hij de aantijgingen af als politiek gemotiveerd.

Ruby is zelf eveneens een mediacampagne begonnen waarin zij ontkent seks met Berlusconi te hebben gehad. Woensdag verscheen ze op een van de tv-zenders van Berlusconi om de berichten te ontkrachten.

Ze gaf toe dat Berlusconi haar zevenduizend euro heeft gegeven, maar beweerde tevens dat hij 'nooit met een vinger aan me heeft gezeten'. Verhalen dat ze vijf miljoen euro zou hebben geëist om te zwijgen verwees ze naar het rijk der fabelen.