WASHINGTON - De Verenigde Staten en China willen dat Noord-Korea stopt met ''provocaties''. Dat zei de Amerikaanse president Barack Obama woensdag na overleg met de Chinese president Hu Jintao.

Volgens Obama zijn beide landen het erover eens dat de uiteindelijke doel de ''volledige denuclearisering'' van het Koreaans schiereiland moet zijn. China is de belangrijkste bondgenoot van het regime in Pyongyang.

Obama riep verder tijdens een gezamenlijke persconferentie Hu op de dialoog aan te gaan met de geestelijk leider van de Tibetanen, de dalai lama.

Mensenrechtenbeleid

Hu verdedigde het mensenrechtenbeleid van de Chinese autoriteiten. Hij zei dat zijn land een ''enorme vooruitgang'' heeft geboekt op dit gebied, maar hij erkende ook dat er ''nog een hoop moet gebeuren'' op dit vlak.

De Chinese president pleitte ook voor verdere militaire samenwerking tussen VS en China. Door uitbreiding van de samenwerking kan het vertrouwen tussen de landen groeien, zei hij. De VS willen dat Peking transparanter wordt over zijn krijgsmacht.

Economische onderwerpen

Economische onderwerpen domineren het staatsbezoek van de Chinese leider. Zo herhaalde Obama het Amerikaanse standpunt dat de Chinese munt ondergewaardeerd is.

Maar hij zei ook dat de ''vreedzame opkomst'' van China goed voor de VS is. Tijdens het bezoek worden contracten gesloten ter waarde van 45 miljard dollar.

Hu bezoekt Verenigde Staten