ISLAMBAD - Het zuidwesten van Pakistan is dinsdag getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter. Dat heeft de Amerikaanse geologische dienst USGS gemeld.

De beving gebeurde rond half twee 's ochtends woensdag lokale tijd.

In tegenstelling tot eerdere berichten van USGS was de beving niet op slechts 10 kilometer diepte, maar ruim 80 kilometer onder het aardoppervlak.

Het epicentrum lag ongeveer 50 kilometer ten westen van de plaats Dalbandin, waar ongeveer 15.000 mensen wonen, dichtbij de grens met Afghanistan. Vanwege de behoorlijke diepte, en het feit dat de regio dunbevolkt is, valt de schade naar verwachting mee.

Geen tsunami

De beving veroorzaakte geen tsunami in de Indische Oceaan. Op tv-beelden is te zien hoe bewoners in de ijzige kou in de nacht hun huis uit renden en verzen van de Koran citeerden. Enkele mensen in Dulbandin zouden gewond zijn geraakt doordat de daken van hun huizen waren ingestort.

Naschokken

Ook in de Zuid-Pakistaanse havenstad Karachi, 400 kilometer verderop, renden mensen de straat op. Reddingsdiensten meldden echter dat ze nog geen hulpoproepen binnen hadden gekregen. Mogelijk zijn er de hele week nog naschokken.

De aardbeving in de provincie Baluchistan was voelbaar tot in de Indiase hoofdstad New Delhi, 1300 kilometer verderop.

Op 8 oktober 2005 eiste een aardbeving van 7,6 op de schaal van Richter in Pakistan ruim 70.000 levens. De beving deed zich voor op 95 kilometer ten noordoosten van Islamabad.