MEXICO-STAD - De Mexicaanse politie heeft de 35-jarige Flavio Méndez Santiago opgepakt, die ervan wordt verdacht een leidende rol binnen het drugskartel Los Zetas te vervullen. Méndez zou ook een van de oprichters van het kartel zijn.

Dat heeft het Mexicaanse ministerie van Veiligheid dinsdag laten weten. Méndez staat op de Mexicaanse lijst van 37 meestgezochte criminelen.

Hij is maandag samen met een lijfwacht opgepakt in de zuidelijke deelstaat Oaxaca. Op het hoofd van Méndez stond een prijs van bijna 1 miljoen euro.

Volgens de Mexicaanse politie beheerste hij de handel in drugs in het zuidoosten van Mexico. Ook zou hij betrokken zijn geweest bij het vervoer van illegale immigranten uit Midden- en Zuid-Amerika.

Huurlingen

Veel immigranten uit Midden- en Zuid-Amerika proberen via Mexico de Verenigde Staten te bereiken.

Los Zetas vormen een van de machtigste drugskartels van Mexico. De bende is gevormd door gedeserteerde leden van een elite-eenheid van het Mexicaanse leger.

Aanvankelijk werkten ze als huurlingen voor het Golfkartel. Begin dit jaar gingen de leden van Los Zetas hun eigen weg. De bende ontpopte zich tot een rivaal van het Golfkartel.