AMSTERDAM - De situatie in de Afghaanse provincie Uruzgan was in 2006 voorafgaand aan de eerste Nederlandse missie veel gevaarlijker dan tot nu toe bekend was.

Dat blijkt maandag uit geheime diplomatieke telegrammen van Amerikaanse ambassades die zijn uitgelekt via NRC Handelsblad en RTL Nieuws.

Volgens de regering gingen de Nederlandse militairen zich vooral bezighouden met de 'wederopbouw' van Uruzgan en was er geen sprake van een gevechtsmissie.

Dat was een belangrijk argument voor de Tweede Kamer om in te stemmen met de missie.

Geschrokken

Uit de 'cables' (pdf) blijkt dat de provincie in het voorjaar van 2006 in handen dreigde te vallen van de Taliban, schrijft de krant. De diplomatieke post van de VS in Kabul meldde in mei dat de situatie 'kritiek' was geworden.

Ook oud-minister van Defensie Henk Kamp (VVD) was geschrokken van de veiligheidssituatie, zou blijken uit de berichten.

Gevechten

Voorafgaand aan de missie voerden de Amerikanen een grootschalig offensief uit tegen de taliban. Daarbij werden ze geholpen door Australiërs, maar ook Nederlandse commando's waren betrokken bij die gevechten, zo blijkt volgens NRC Handelsblad uit de berichten.

Defensie zou pas laat openheid van zaken geven over de omvang van het geweld.

NRC en RTL publiceren sinds afgelopen vrijdag over de documenten die ze hebben gekregen van de Noorse krant Aftenposten. Die beschikt over dezelfde 250 duizend Amerikaanse diplomatieke berichten die ook in handen zijn van de klokkenluiderssite Wikileaks.

Meer over Wikileaks op onze special
Volg reacties op Twitter via NUlive