PARIJS - Op meerdere plaatsen in de onrustige Tunesische hoofdstad Tunis door het vertrek van president Ben Ali zijn zondag geweerschoten te horen.

Voor het hoofdkwartier van de belangrijkste oppositiepartij PDP in Tunesië was een vuurgevecht uitgebroken tussen politie, leger en onbekende gewapende mannen, meldde een partijfunctionaris, die de mannen als buitenlanders omschreef.

Twee van de verdachte gewapende mannen hadden volgens de politie Zweedse paspoorten.

In de buurt van centrale bank voerden politie en leger vuurgevechten met gewapende mannen op daken van gebouwen. De staatstelevisie meldde dat één van de gewapende mannen is gedood.

Presidentieel paleis

Tunesische militairen zijn ook betrokken geraakt bij een vuurgevecht op het terrein van het presidentieel paleis in een buitenwijk van Tunis.

Een bron binnen het leger bevestigde meldingen van ooggetuigen, die spraken van hevige schotenwisselingen.

Bewakers

Het zou gaan om gevechten tussen voormalige bewakers van de ex-president Ben Ali, die vrijdag naar Saudi-Arabië vluchtte, en militairen die nu de orde bewaken in het presidentieel paleis. In het centrum van Tunis was ook sprake van een schietpartij.

''Twee scherpschutters vuurden vanuit een gebouw in de omgeving van het ministerie van Binnenlandse Zaken kogels af'', aldus een legerofficier tegen de staatstelevisie. ''We hebben hen gedood.''

Illegale wapens

In het centrum van Tunis stuitten de autoriteiten op drie taxi's die illegale wapens vervoerden. Ook werden er donderdag vier Algerijnen opgepakt met koffers vol precisiewapens.

Rondom de hoofdstad stationeerde het leger tanks en militairen bewaakten openbare gebouwen om de wetteloosheid door het ontstane machtsvacuüm in de kiem te smoren.

Ben Ali

Volgens de voormalige Tunesische ambassadeur van VN-cultuurorganisatie Unesco zit achter dit geweld de verdreven president Ben Ali, die zich in Saudi-Arabië ophoudt.

''Hij gaf wapens en veel geld aan zijn eigen beveiligingsteams en aanhangers, zodat zij een burgeroorlog konden uitlokken zodra hij weg was'', zei Mezri Haddad zondag in Parijs.

''Ben Ali heeft hulp gezocht bij Libië om in te grijpen. Dit allemaal dient één enkel doel, de macht terugnemen.'' Haddad beschuldigde Ben Ali ervan de zaak telefonisch aan te sturen. Haddad nam vorige week ontslag uit protest tegen het regime van Ben Ali.

Nieuwe regering

De samenstelling van de nieuwe regering wordt maandag bekendgemaakt. In de regering zitten geen partijen die nauwe banden onderhouden met de verdreven president Zine al-Abidine Ben Ali. Dat heeft een oppositieleider zondagavond gezegd.

Premier Mohamed Ghannouchi sprak zondag met de leiders van de belangrijkste oppositiepartijen in Tunis.

''We zijn het met elkaar eens dat er geen pro-gouvernementele partijen in moeten komen'', zei Maya Jribi van de Progressieve Democratische Partij (PDP).

De nieuwe regering bestaat uit leden van de Ettajdid (Vernieuwing)-beweging, de PDP, het Democratische Front voor Werk en Vrijheden (FDTL) en onafhankelijke politici, aldus Jribi.

Fotograaf

Een Duits-Franse fotograaf over wie zondag werd bericht dat hij was bezweken aan verwondingen die hij had opgelopen tijdens werkzaamheden in Tunesië, is toch nog in leven.

Zijn toestand is wel uiterst kritiek, meldde de familie van de fotograaf. Lucas Dolega (32) ligt zwaargewond in een ziekenhuis in Tunis.

Vrijdag raakte hij gewond aan zijn hoofd door een traangasgranaat die van dichtbij was afgevuurd door een agent, meldde de internationale organisatie Verslaggevers zonder Grenzen zondag. Lucas Dolega (32) was in de hoofdstad Tunis voor het Europese fotopersbureau EPA, wiens directeur zondag eerder op de dag nog repte van ''een tragedie en een groot verlies''.

Vuurgevechten in Tunis