ZOETERMEER - Nederlandse verladers beginnen in de problemen te komen door de stilgevallen scheepvaart op de Rijn ter hoogte van de Lorelei. Een schip met 2400 ton zwavelzuur dat daar donderdag is gezonken, blokkeert inmiddels de doorvaart van meer dan tweehonderd schepen.

Deze file komt nog bovenop vaarverboden wegens het hoogwater in de Rijn.

''Het begint nijpend te worden bij enkele van onze leden'', zegt binnenvaartspecialist Rink Jan Slotema van verladersorganisatie EVO zondag.

Door de blokkade kunnen schepen geen containers en olie meer brengen en halen bij havens in Zuid-Duitsland en Zwitserland. ''Hoogwater hoort bij het vak, maar de combinatie met deze blokkade begint erg lastig te worden.''

Tachtig schepen per dag

De file groeit in het huidige tempo met zo'n tachtig schepen per dag. Overschakelen naar vrachtwagens is feitelijk onmogelijk. Daarvoor gaat het om te veel vracht. Slotema schat dat er nu zo'n 200.000 ton vracht ligt te dobberen bij de Lorelei. Daarvoor zouden bijna zevenduizend trucks nodig zijn.

De problemen met het gezonken schip duren nog minstens tot het midden van deze week. Twee drijvende bokken die vanuit Nederland onderweg zijn om het gezonken schip te helpen bergen, kunnen door het hoge water niet onder de bruggen bij Duisburg door.

Gevaarlijke en lastige berging

Als de drijvende bokken zijn aangekomen, volgt nog een gevaarlijke en lastige berging van het ruim 100 meter lange schip. De lading zwavelzuur mag absoluut niet in contact komen met het water. ''Dan gaat de Rijn koken'', weet Slotema.

Verladersorganisatie EVO hoopt dat de blokkade snel wordt opgeheven, zodra het waterpeil rond dinsdag weer tot normaal niveau is gezakt. EVO erkent dat de Duitse overheid doet wat ze kan. ''Onze indruk is dat de Duitse overheid er bovenop zit. En bovendien gaat het hier wel om zwavelzuur.''

Schip kapseist op Rijn