TUNIS - Aan het bijna een kwart eeuw oude autoritaire bewind van de Tunesische president Zine al-Abidine Ben Ali is vrijdagavond een einde gekomen.

Hij heeft het Noord-Afrikaanse land verlaten, officieel omdat hij tijdelijk zijn functies niet kan uitoefenen. Premier Mohamed Ghannouchi neemt als interim-president zijn taken waar, tot er vervroegde verkiezingen zijn gehouden.

Ghannouchi is al elf jaar premier en verdedigde eerder het optreden van de regering tegen de demonstraties. Hij heeft gezegd zaterdag met alle partijen te willen spreken over de vorming van een regering.

Ben Ali's vertrek werd vrijdag door de premier bekendgemaakt. Dat was kort nadat de strijdkrachten het vliegveld van Tunis hadden ingenomen en het nationale luchtruim was gesloten.

Al-Jazeera

De nieuwszender al-Jazeera berichtte vanuit Tunis dat het leger de leiding had genomen. Waarnemers denken dat de strijdkrachten meenden dat de situatie volledig uit de hand liep. Bij pogingen betogingen bloedig neer te slaan zijn sinds december tientallen doden gevallen.

Ben Ali is vanuit Tunesië naar Saudi-Arabië gereisd, bevestigde het Saudische staatspersbureau SPA in de nacht van vrijdag op zaterdag. Volgens onbevestigde berichten was Ben Ali eerder de toegang geweigerd tot Frankrijk.

Slechte levensomstandigheden

Half december barstten in het arme binnenland betogingen los tegen de slechte levensomstandigheden onder het regime van Ben Ali, dat volgens veel betogers tevens het regime is van zijn vrouw Leila Trabelsi.

De manifestaties breidden zich naar rijkere kuststreken uit en bereikten 11 januari het centrum van Tunis. Aanvankelijk deed Ben Ali de demonstranten af als een zootje terroristen en liet hij keihard optreden, maar de demonstraties bleven.

Toezeggingen

Deze week deed hij wat toezeggingen, maar ook dat suste de gemoederen niet. Ontdaan willigde hij donderdagavond in een televisietoespraak de meeste eisen van de betogers in.

Maar die riepen vrijdag in Tunis nog steeds om Ben Ali's aftreden. Ze belaagden het ministerie van Binnenlandse Zaken, het hoofdkwartier van de repressie. De politie verjoeg ze met behulp van traangas. In de middag werd door de staatstelevisie verkondigd dat Ben Ali zijn hele regering naar huis had gestuurd en dat er vervroegde parlementsverkiezingen komen.

Uitgaansverbod

Voorts werd de noodtoestand afgekondigd. Daarmee is een samenscholingsverbod en een uitgaansverbod van kracht, van 18.00 uur 's avonds tot 6.00 uur 's morgens. Iets later werd duidelijk dat Ben Ali weg was.

De Europese Unie heeft in een reactie opgeroepen tot een duurzame democratische oplossing voor de crisis in Tunesië. De Amerikaanse president Barack Obama drong aan op respect voor de mensenrechten en snel democratische verkiezingen. De Nederlandse minister Uri Rosenthal toonde zich nog bezorgd over het geweld in Tunesië.

Tientallen mensen hebben vrijdag in Den Haag tegen Ben Ali gedemonstreerd. Reisorganisaties hebben vrijdag bijna honderdvijftig toeristen terug naar Nederland gehaald.

Volg dit nieuws op Twitter via NULive

Onrust in Tunesië