BRUSSEL - Fabrikanten van veevoer in Europa hebben maatregelen aangekondigd waardoor ze nieuwe vervuiling met dioxine willen voorkomen.

De Europese Organisatie van de Veevoerindustrie Fefac heeft dat maandag gezegd tijdens een crisisgesprek in Brussel, aldus een woordvoerder van de Europese Commissie.

De fabrikanten willen vooral concrete voorstellen doen voor een sectorbrede dioxine-monitoring. Daarbij moeten er regels komen voor testen op de totale toevloed van oliën en vetten in het veevoer.

''We kunnen niet toveren, maar we zullen dat aan het einde van de maand klaar hebben''', zei voorzitter Alexander Döring.

Vetmengers

De producenten stellen ook dat er een richtlijn moet komen voor een goede werkwijze bij de vetmengers.

Duitsland vond vorige week het kankerverwekkende dioxine in veevoer. Het gaat mogelijk om in totaal 150.000 ton pluimvee- en varkensvoer.

Eén op de vijf

Bij het dioxineschandaal hebben onderzoekers tot dusver verhoogde gehaltes aan dioxine ontdekt bij één op de vijf onderzochte eieren en vlees.

Het gaat om negentien van de 87 geteste stuks levensmiddelen. Het zijn achttien eieren en een stuk kippenvlees, meldde het ministerie van Consumentenbescherming maandag.

Bij vlees van haantjes en varkens zijn geen overschrijdingen van de maximumhoeveelheden dioxine aangetroffen.

Consument

De voorzitter van de consumentenorganisatie Foodwatch, Thilo Bode, zei: ''De consument is weer het slachtoffer, omdat die waarschijnlijk de meeste vervuilde producten heeft opgegeten. Je kunt dus niet zeggen dat het allemaal niet zo erg is''.

Wegens het dioxineschandaal zijn nog 558 Duitse boerderijen geblokkeerd, waarvan 330 in deelstaat Nedersaksen. Aanvankelijk waren circa vijfduizend boerderijen geblokkeerd.