TUCSON - De Amerikaanse Democrate Gabrielle Giffords (40) van het Huis van Afgevaardigden is zaterdag tijdens een politieke bijeenkomst in Arizona in haar hoofd geschoten en ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Door de schietpartij zijn zaterdag zes mensen overleden en twaalf gewond geraakt.

Dat meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN op basis van het kantoor van de sheriff van Tucson.

Tien mensen worden behandeld in het ziekenhuis, van wie er vijf in kritieke toestand zijn. Een gewond klein kind is in het ziekenhuis overleden, aldus een arts. Volgens nieuwszender NBC is een van de doden in de schietpartij een federale rechter.

Tweede dader

De Amerikaanse politie gelooft dat de dader van de schietpartij niet alleen heeft gehandeld. Er wordt gezocht naar een tweede, mannelijke dader.

Dit heeft de plaatselijke sheriff, Clarence Dupnik, zaterdag (plaatselijke tijd) gezegd. Hij leidt het onderzoek naar de bloedige aanslag op parlementariër Gabrielle Giffords.

''Er is enige reden om aan te nemen dat hij met een ander individu naar deze plek is gekomen'', aldus de sheriff.

Kritieke toestand

Giffords werd na de schietpartij geopereerd en zou deze naar omstandigheden goed hebben doorstaan, maar zou nog wel in kritieke toestand zijn. Dat meldt nieuwszender Fox.

Ze zou reageren op prikkels. Een chirurg heeft laten weten dat hij ''erg optimistisch'' is over haar herstel.

22-jarige man

Giffords werd bij een supermarkt op ruim een meter afstand door een naar verluidt 22-jarige man in haar hoofd geschoten. Hij werd door omstanders overmeesterd en overgedragen aan de politie.

Ooggetuigen beschrijven de vermeende dader als een blanke, mysterieuze jongen. Zijn identiteit is inmiddels bekendgemaakt. Zijn motief is vooralsnog niet bekend.

Labiel

De dader is labiel en had ''een moeizaam verleden''. Dat maakte de plaatselijke sheriff zaterdag bekend. Ook heeft hij in het verleden al meerdere malen doodsbedreigingen geuit, hoewel niet aan het adres van het Congreslid dat zich onder de slachtoffers bevond.

Jared Lee Loughner, 22 jaar oud, werd zaterdag meteen gearresteerd nadat hij bijna twintig mensen had neergeschoten op een openbare politieke bijeenkomst.

Youtube

Enige tijd voor de schietpartij waren onder de naam van Loughner verschillende filmpjes geplaatst op YouTube. Het gaat om warrige teksten op muziek, tegen een zwarte achtergrond. In de filmpjes loopt de auteur te hoop tegen onder meer de Amerikaanse dollar en regeringscomplotten om burgers te hersenspoelen.

Volgens de autoriteiten getuigt het videomateriaal niet van een coherente politieke ideologie. De FBI stelt een onderzoek in of de gearresteerde schutter ook echt degene was die de filmpjes op het internet plaatste.

Vijanden

De 75-jarige vader van Giffords zei in een reactie op het neerschieten van zijn dochter desgevraagd tegen The New York Post op de vraag of ze vijanden heeft in tranen: ''ja, de hele Tea Party''.

Giffords stond vorig jaar op de lijst met 'uit te schakelen Democraten' van de Republikeinse Sarah Palin, een van de drijvende krachten achter de zeer conservatieve Tea Party. Deze beweging wil de rol van de overheid fors verkleinen.

Palin heeft op haar Facebookpagina de familie van Giffords gecondoleerd. In eerste instantie werd gemeld dat Giffords was overleden.

Obama

President Barack Obama heeft in een verklaring zijn afschuw geuit over de ''zinloze daad''. ''We hebben nog niet alle antwoorden. Wat we wel weten is dat er voor een dergelijke zinloze en afschuwelijke daad geen plaats is in een vrije maatschappij.''

Hij vroeg de bevolking met hem en zijn vrouw mee te bidden voor het Congreslid en de andere slachtoffers van de schietpartij.

Trieste dag

John Boehner, de woensdag tot nieuwe voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden werd gekozen, zei dat het ''een trieste dag is voor ons land''.

Hij zei geschokt te zijn door de schietpartij. ''Een aanval op iemand die in publieke dienst is is een aanval op iedereen in overheidsdienst'', zei Boehner.

Lees alle tweets over de schietpartij op NUlive.

Congreslid neergeschoten