KIEL - De verwerking van met dioxine vervuilde vetten in veevoer blijkt veel langer te hebben geduurd dan tot nog toe gedacht.

Het ministerie van Landbouw in Duitsland meldde vrijdag dat er in maart vorig jaar al metingen zijn gedaan waarin de vervuiling van voer werd vastgesteld.

De ontdekking werd gedaan tijdens een controle door het Duitse concern Harles und Jentzsch. De informatie werd echter niet gedeeld, zo meldde een woordvoerder van het ministerie.

Hij zei dat de autoriteiten direct hadden moeten worden geïnformeerd over de vondst.

Harles und Jentzsch

De dioxineaffaire kwam aan het rollen, toen Harles und Jentzsch eind december bekendmaakte ingrediënten voor veevoer op de markt te hebben gebracht, waarin vetten waren verwerkt die met dioxine verontreinigd waren.

Volgens de Duitse regering is het kankerverwekkende gif in maximaal 150.000 ton pluimvee- en varkensvoer terechtgekomen.

Het schandaal neemt almaar grotere vormen aan. Inmiddels zijn meer dan 4700 boerderijen in Duitsland, voornamelijk varkenshouderijen, uit voorzorg op slot gedaan.

Meting

Tijdens de meting in maart bleek dat er twee keer zoveel dioxine in het veevoer zat dan officieel is toegestaan. Dioxine is giftig en kan bij consumptie, bijvoorbeeld via het eten van besmette eieren of besmet vlees, leiden tot ziekten als kanker.

Ilse Aigner, de federale minister van Landbouw, reageerde vrijdag geschokt op het laatste nieuws in het dioxineschandaal, dat aan het licht kwam door een publicatie in de krant Hannoversche Allgemeine Zeitung.

Crimineel

''Als deze verdenking wordt bewezen, namelijk dat de verantwoordelijke onderneming al maanden van de dioxinevervuling wist en desondanks de autoriteiten niet heeft geïnformeerd, dan is dat uiterst crimineel en volstrekt onverantwoordelijk.''

Harles und Jentzsch liet weten dat het geen nadere toelichting zal geven, aangezien er op dit moment een onderzoek loopt naar misstanden bij het bedrijf.