JERUZALEM - De strijdkrachten van Israël bereiden zich voor op een grootschalige oorlog in het Midden-Oosten, waarschijnlijk tegen de Palestijnse Hamasbeweging in de Gazastrook of tegen de militanten van Hezbollah in het buurland Libanon.

Dat blijkt uit een document, dat is verspreid door de klokkenluiderssite WikiLeaks.

De Noorse krant Aftenposten publiceerde zondag een verhaal, dat is gebaseerd op een verslag van de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv over een onderhoud met de Israëlische chef-staf, luitenant-generaal Gabi Ashkenazi.

''Ik bereid het Israëlische leger voor op een grootschalige oorlog, omdat het gemakkelijker is om terug te schakelen naar een kleinere operatie, dan om het tegenovergestelde te doen'', zo wordt Ashkenazi geciteerd.

'Raketdreiging serieuzer dan ooit'

Het door WikiLeaks gelekte document is gedateerd op 15 november 2009. ''De raketdreiging tegen Israël is serieuzer dan ooit'', zou Ashkenazi hebben gezegd tegen een groep Amerikaanse diplomaten. ''Daarom legt Israël zoveel nadruk op verdediging tegen raketten.''

Iran, de aartsvijand van Israël, zou volgens Ashkenazi beschikken over circa driehonderd raketten met voldoende bereik om Israëlische doelen te treffen.

In het geval van een aanval door Iran zouden de autoriteiten in Israël slechts 12 tot vijftien minuten de tijd hebben om burgers te waarschuwen.

Wapenarsenaal Hezbollah

Het Amerikaanse document maakt verder melding van het wapenarsenaal van Hezbollah. Deze beweging, die steun krijgt van Iran, zou beschikken over meer dan 40.000 raketten.

In het afgelopen jaar zou dat aantal volgens bronnen binnen het Amerikaanse regeringsapparaat zijn opgelopen tot ongeveer 50.000.

Lees alles over Wikileaks op onze special