AMSTERDAM - De circa vijfduizend inwoners van het eiland Kiritimati, oftewel Kersteiland, hebben als eersten ter wereld de jaarwisseling gevierd.

Het is op het eiland in de Grote Oceaan dertien uur later dan in Nederland, waardoor het er al om 11.00u Nederlandse tijd Nieuwjaar is.

Kiritimati ligt in het oosten van Kiribati. Met zijn circa 100.000 inwoners behoort de eilandenstaat Kiribati tot de armste landen van de wereld. Het beslaat drie tijdzones.

Ten westen van Kiritimati begint het nieuwe jaar in Kiribati respectievelijk om 12.00 en 13.00 uur onze tijd. Om 12.00 uur onze tijd gingen ook de inwoners van Tonga het nieuwe jaar in.

Datumgrens

Ten oosten van Kiribati loopt de internationale datumgrens, die Kiribati vroeger in tweeën deelde. De regering maakte daar in 1995 een einde aan zodat de inwoners van Kiritimati sindsdien elk jaar als eersten 1 januari kunnen begroeten.

Later vrijdagmiddag (onze tijd) begroette ook Australië het nieuwe jaar. In Sydney kwamen maar liefst 1,5 miljoen mensen kijken naar een spectaculair vuurwerk bij de Harbour Bridge.

De laatsten die 2011 ingaan, zijn de inwoners van Hawaii op zaterdag 11.00 uur (Nederlandse tijd).

Times Square

Naar verwachting een miljoen mensen bevolken vrijdag de straten rondom Times Square in New York. Ze hopen een blik op te vangen van de bal die elk jaar traditiegetrouw op middernacht (zaterdagochtend 06.00 uur Nederlandse tijd) naar beneden wordt gelaten.

De dikke sneeuwlaag die de stad bedekte is gesmolten en de restanten zijn opgeruimd door de gemeente.

Al een dag voor de jaarwisseling verzamelden zich honderden mensen rondom Times Square om een goede plek te bemachtigen. Medewerkers van tv-zenders troffen de laatste voorbereidingen en straatverkopers probeerden petjes en allerhande artikelen te slijten.

Lees alle Twitterberichten over de jaarwisseling op NUlive