SYDNEY - Steeds meer mensen worden getroffen door de wateroverlast in het noordoosten van Australië. 22 steden zijn overstroomd en ongeveer 200.000 mensen hebben hun huis moeten verlaten in een gebied dat groter is dan Frankrijk en Duitsland samen.

Dat heeft premier Anna Bligh van de deelstaat Queensland vrijdag gezegd.

De zwaarste overstromingen in ongeveer vijftig jaar zijn het gevolg van zeer zware regenval in de afgelopen twee weken. Mijnbouwondernemingen hebben het werk geheel of gedeeltelijk stilgelegd en de haven van Bundaberg is gesloten.

Daardoor is de export van suiker stil komen te liggen. Uit de haven van de 'suikerstad' wordt jaarlijks ongeveer 400.000 ton ruwe suiker geëxporteerd.

''Als de haven slechts enkele dagen dichtgaat, is dat geen groot probleem, maar een langere vertraging, zou enige bezorgdheid wekken'', aldus een directeur van een suikerfabriek.

Toenemen

De autoriteiten verwachten dat de wateroverlast tot en met zondag zal toenemen. Zij hebben gewaarschuwd voor de gevolgen voor de volksgezondheid. Ook moeten de inwoners van Queensland bedacht zijn op krokodillen en slangen die de overstroomde gebieden in trekken.

Australië heeft volgens het Australische KNMI nog nooit zo'n natte lente beleefd. Niet alleen in Queensland zijn zes rivieren buiten hun oevers getreden, ook in de deelstaat New South Wales zijn er overstromingen geweest die schade hebben toegebracht aan de landbouw.

Warm

In de zuidelijke deelstaten Victoria en South Australia is het op dit moment bijzonder warm en droog. De autoriteiten daar hebben gewaarschuwd voor bosbranden.

De autoriteiten hebben de bevolking, maar ook toeristen opgeroepen voorbereid te zijn op een evacuatie, als er een bosbrand bij hen in de buurt uitbreekt. Tot nu toe zijn er slechts kleine branden geweest.

Overstromingen Australië