AMSTERDAM - De Turkse president Abdullah Gül heeft donderdag uitgesloten dat het Koerdisch als officiële taal wordt ingevoerd.

"De officiële taal in de republiek Turkije is het Turks en zo blijft het", zo zei Gül volgens het persbureau Anatolia tijdens een bezoek aan Diyarbakir, de grootste stad in het door Koerden gedomineerde zuidoosten van Turkije.

Gül was onder andere naar Diyarbakir gekomen voor besprekingen met Osman Baydemir, de pro-Koerdische burgemeester van de stad en een voorstander van meer rechten voor de Koerden en grotere autonomie.

Gül noemde het Turks 'onze gemeenschappelijke taal'. Ook stelde hij dat het Koerdisch en andere minderheidstalen onderdeel zijn van de culturele rijkdom van het land en beschermd worden door de grondwet.

Verschillen

"Wij moeten al onze verschillen als onze rijkdom beschouwen en samenwerken om ons land sterker te maken", zei hij.

Baydemir, die Gül tijdens de ontmoeting in het stadhuis een Turks-Koerdisch woordenboek overhandigde, zei dat 'het gebrek aan verdraagzaamheid voor verlangens en suggesties van Koerdische politici' ten aanzien van de moedertaal en democratische autonomie 'een bron van zorg is'.

Het Koerdische conflict kan niet met militaire middelen, maar alleen via dialoog en consensus worden opgelost, zei hij ook.

Beschuldiging

De Turkse Nationale Veiligheidsraad wees de Koerdische verlangens woensdag botweg van de hand. Turkije is ondeelbaar en geen enkele poging om de officiële status van de Turkse taal aan te vechten zal worden aanvaard, liet de raad weten.

Het debat over de Koerdische taal is in november weer opgelaaid toen tientallen Koerden, onder wie een aantal burgemeesters, voor de rechter werden gesleept op beschuldiging van banden met de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK).

De verdachten wilden zichzelf in het Koerdisch verdedigen, maar de rechter verwierp die eis met het argument dat de beklaagden de Turkse taal machtig waren.