KOPENHAGEN/STOCKHOLM - Vier van de vijf terreurverdachten die woensdag waren gearresteerd in Denemarken en Zweden, blijven in hechtenis.

Dat hebben rechtbanken in de beide Scandinavische landen donderdag bepaald. Een vijfde arrestant geldt nog wel als verdachte, maar wordt vrijgelaten.

De drie in Denemarken moeten nog zeker vier weken blijven vastzitten, waarvan de eerste helft in volledige isolatie.

Een 37-jarige man die in een voorstad van de Zweedse hoofdstad Stockholm werd aangehouden, blijft in ieder geval tot 13 januari achter slot en grendel. Zijn advocaat heeft een spreekverbod.

Spotprenten

Volgens de autoriteiten in Denemarken en Zweden wilden de vijf arrestanten een aanslag plegen op de Deense krant Jyllands-Posten.

Het dagblad publiceerde enkele jaren geleden spotprenten met de islamitische profeet Mohammed.

Een van de verdachten in Denemarken zou al verscheidene keren door buitenlandse instanties zijn aangehouden wegens mogelijke betrokkenheid bij terroristische activiteiten.

Guantanamo Bay

Het gaat volgens Zweedse media om de 29-jarige Munir A., een Zweed van Libanese afkomst. De Pakistaanse veiligheidsdiensten grepen hem in augustus 2009 nabij de grens met Afghanistan.

Hij was daar samen met nog ongeveer twintig anderen, onder wie een Zweed die in het Amerikaanse detentiecentrum Guantanamo Bay gevangen heeft gezeten. Na zes weken gevangenschap kwamen Munir A. en de anderen vrij.

Mooie natuur

Twee jaar eerder zou hij enkele maanden hebben vastgezeten in onder meer Somalië.

Zelf zei Munir A. destijds tegen de krant Svenska Dagbladet dat hij en zijn metgezellen de geplande vakantie in Dubai saai vonden en liever kozen ''voor een echt moslimland met een mooie natuur als Somalië''.