TEL AVIV - De Israëlische oud-president Moshe Katsav moet een gevangenisstraf van zeker acht jaar uitzitten wegens twee gevallen van verkrachting.

Een rechtbank in Tel Aviv verklaarde het voormalige staatshoofd (2000-2007) schuldig aan seksuele vergrijpen tegen drie van zijn medewerksters.

Katsav (65) pleegde de misdrijven volgens de rechtbank niet alleen toen hij president was, maar ook toen hij in de jaren negentig minister van Toerisme was.

''De getuigenis van Katsav was doorspekt met leugens'', constateerden de drie rechters in hun unanieme vonnis. ''Als een vrouw nee zegt, bedoelt ze ook nee.''

Lastercampagne

Voorzittend rechter George Kara zei verder dat Katsav een lastercampagne was begonnen tegen de vrouwen die hem hadden aangeklaagd.

De oud-president heeft verder geprobeerd het proces te frustreren door zijn slachtoffers onder druk te zetten. Hij verkrachtte een medewerkster twee keer. Twee andere vrouwen werden het slachtoffer van minder ernstige seksuele vergrijpen.

Strafmaat

Het is nog onduidelijk hoe lang Katsav precies achter tralies verdwijnt. Op verkrachting staat volgens Israëlisch recht vier tot zestien jaar gevangenisstraf.

Aangezien Katsav is veroordeeld voor twee gevallen van verkrachting, wacht hem zeker acht jaar cel. De exacte strafmaat wordt op een nog vast te stellen datum bekendgemaakt.

Katsav heeft de beschuldigingen tegengesproken. Hij kan beroep aantekenen bij het gerechtshof in Tel Aviv en later eventueel bij het Israëlische hooggerechtshof.

Chantage

In 2006 bracht Katsav de zaak zelf aan het rollen toen hij een klacht indiende bij justitie. Volgens hem probeerde een voormalige werkneemster hem te chanteren. Het onderzoek van justitie liep echter uit op een aanklacht tegen Katsav.

De vrouw beschuldigde hem ervan haar te hebben verkracht, toen zij in de jaren negentig voor hem werkte als secretaresse.

Bekentenis

In februari 2008 sloot Katsav een omstreden akkoord met het Hooggerechtshof. Hij kreeg strafvermindering in ruil voor een bekentenis. Katsav bekende schuld aan ongewenste intimiteiten, aanranding en omkoping van een getuige.

Onder meer twee aanklachten wegens verkrachting kwamen te vervallen. Hij kreeg een voorwaardelijke celstraf en een boete van 7500 euro.

Later trok Katsav zijn schuldbekentenis weer in en verklaarde hij onschuldig te zijn.