SANTIAGO - De Boliviaanse mijnwerker Carlos Mamani, de enige buitenlander die dit jaar met 32 Chileense kompels 69 dagen ondergronds vastzat, heeft als enige van de groep nog niets van beloofde hulp gezien.

Hij zegt woensdag op de voorpagina van de Chileense krant Las Ultimas Noticias dat hij denkt dat dit komt doordat hij tot dusver geen interviews gaf.

Hij heeft bij de autoriteiten aangeklopt, maar die wezen hem ondanks toezeggingen de deur. Hij zei zich beschaamd te voelen om verder te vragen.

De 24-jarige Boliviaan had direct al een aanbod van de Boliviaanse president Evo Morales afgeslagen om als hoofd logistiek voor het staatsoliebedrijf YPFB voor 1000 dollar (765 euro) per maand te werken.

''Ik wil in Chili blijven'', aldus Mamani. Hij woont met vrouw en dochter nog steeds in zijn huis van modder en karton in het Chileense mijnstadje Copiapo, terwijl zijn Chileense collega's hun verhaal voor veel geld hebben verkocht en bijklussen als motivatiegoeroe. Volgens zijn schoonvader is Mamani zeer bescheiden.

Nachtmerries

De Boliviaan heeft nog steeds nachtmerries en durft niet meer in een mijn te werken. Hij leeft nu van een uitkering van 500 dollar (383 euro) per maand. Hij hoopt in ieder geval nog iets te kunnen verdienen aan filmrechten.