KOPENHAGEN - Zweden en Denemarken hebben in een gezamenlijke politieactie vijf terreurverdachten gearresteerd. Ze stonden op het punt een aanslag te plegen.

Dat hebben de veiligheidsdiensten PET (Denemarken) en Säpo (Zweden) woensdag naar buiten gebracht.

Vier verdachten werden opgepakt in Denemarken. Het gaat om een 44-jarige Tunesiër, een 29-jarige Zweed van Libanese afkomst, een 30-jarige Zweed en een 26-jarige Iraakse asielzoeker.

Internationale terreurnetwerken

In de Zweedse hoofdstad Stockholm werd een 37-jarige man van Tunesische afkomst opgepakt. Bij huiszoekingen vonden de agenten onder meer een wapen met geluiddemper, munitie en plastic strips die kunnen worden gebruikt als handboeien.

PET-directeur Jakob Scharf omschreef de arrestanten als ''islamitische militanten met banden met internationale terreurnetwerken''. Volgens Scharf wilden ze vermoedelijk het hoofdkantoor van de krant Jyllands-Posten binnendringen en zo veel mogelijk mensen vermoorden.

Cartoonist

Het dagblad publiceerde eind 2005 een aantal spotprenten van de islamitische profeet Mohammed. De tekeningen leidden tot woede in de Arabische wereld. Sinds de publicatie zijn herhaaldelijk moslims opgepakt omdat ze een aanslag zouden willen plegen op Jyllands-Posten.

Op nieuwjaarsdag 2010 drong een Somaliër met een bijl en een mes de woning van cartoonist Kurt Westergaard binnen. De politie wist de indringer neer te schieten.

Zelfmoordaanslag

Er bestaat voor zover bekend geen verband met de zelfmoordaanslag in Stockholm begin deze maand. Een Iraakse Zweed blies toen eerst zijn auto met gasflessen op.

Daarna ging hij met een bomvest naar een drukbezochte plek, maar onderweg ontploften de explosieven voortijdig. Alleen de aanslagpleger zelf kwam om.

Aanslag Denemarken verijdeld