BELFAST - Ongeveer veertigduizend mensen in Noord-Ierland zitten zonder water, doordat door de vrieskou beschadigde waterleidingen barsten als gevolg van de dooi. Het tekort aan water is zo groot dat de autoriteiten woensdag crisisberaad houden, meldde de BBC.

De Noord-Ierse autoriteiten verstrekken flessen water en bieden gratis douches aan.

Sommige huishoudens zitten al acht dagen zonder water. Onder de plaatsen die het zwaarst zijn getroffen, zijn de steden Belfast, Armagh en Coleraine.

De lokale autoriteiten in Belfast hebben een crisiscentrum geopend dat inwoners kunnen bellen om te vragen waar water te krijgen is. In totaal zijn bijna tachtig dorpen en steden getroffen.

Capaciteit

Het waterbedrijf Northern Ireland Water zegt dat door het ''ongekende aantal lekken veroorzaakt door de dooi'' de vraag naar water de capaciteit te boven gaat. De problemen kunnen volgens het bedrijf nog dagen kunnen aanhouden.

De Noord-Ierse minister van Milieu Edwin Poots zei woensdag dat het waterbedrijf onvoldoende was voorbereid op de problemen.

''Iedereen wist dat er grote problemen met het water zouden ontstaan wanneer de dooi zou intreden, dus ik denk dat de voorbereiding gebrekkig was, vooral in de communicatie.''

Noord-Ierland zonder water