CARACAS - President Hugo Chávez van Venezuela heeft de Verenigde Staten uitgedaagd om de diplomatieke banden met zijn land te verbreken. Chávez verzet zich sterk tegen de komst van Larry Palmer als de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Venezuela.

De president vindt de nominatie van Palmer onaanvaardbaar, omdat die scherpe kritiek heeft geuit op de regering van Venezuela.

De Amerikaanse regering heeft Venezuela gewaarschuwd dat het dispuut de diplomatieke relaties kan verstoren.

''Als de Amerikaanse regering onze ambassadeur daar wil wegsturen, laat ze dat maar doen. Als ze de diplomatieke relaties verbreken, laat ze dat maar doen'', zei Chávez dinsdag lokale tijd op de staatstelevisie.

Hoop

Vorige week had de minister van Buitenlandse Zaken van Venezuela nog de hoop uitgedrukt dat de twee partijen het meningsverschil konden oplossen.

Maar Chávez herhaalde dat Palmer niet welkom is. ''We weigeren deze man te erkennen en nu dreigen de Verenigde Staten met tegenmaatregelen. Wel, ze kunnen doen wat ze willen, maar deze man komt niet. Een ambassadeur moet het land respecteren. Het zou een belediging zijn als ik deze man toelaat tot Venezuela.''

De rel over de ambassadeur past in de jarenlang gespannen relatie tussen Venezuela en de Verenigde Staten. President Chávez van het socialistische en rijke olieland heeft vaak kritiek op de VS.