ABIDJAN - De Afrikaanse Unie heeft de Keniaanse premier Raila Odinga gevraagd een leidende rol te spelen bij de bemiddeling in het door een politieke crisis getroffen Ivoorkust.

Dat heeft de BBC dinsdag gemeld.

Ivoorkust is in een crisis terechtgekomen, omdat twee politici de overwinning in de presidentsverkiezingen van eind november hebben opgeëist.

Tanden

Volgens de Afrikaanse Unie, de Verenigde Naties en andere internationale organisaties versloeg Alassane Ouattara de zittende president Laurent Gbagbo, maar die weigert plaats voor hem te maken.

Odinga sprak enkele weken geleden duidelijke taal over de situatie in Ivoorkust. Hij riep ertoe op Gbagbo af te zetten, desnoods met militaire middelen. De Keniaanse premier stelde dat de Afrikaanse Unie tanden moet krijgen.

Samenwerkingsverband

Odinga heeft laten weten dat hij met Gbagbo wil praten. Hij wacht daarmee tot de resultaten bekend zijn van een bezoek dinsdag van drie West-Afrikaanse leiders aan Ivoorkust. Ze willen Gbagbo ertoe overhalen vrijwillig op te stappen.

Het West-Afrikaanse samenwerkingsverband Ecowas heeft met militair ingrijpen gedreigd, als Gbagbo, die sinds 2000 aan de macht is, aanblijft