MADRID - De Baskische terreurbeweging ETA is bereid het geweld op te geven en via een vreedzame strategie te werken aan de vorming van een onafhankelijke Baskische staat.

Dat heeft Arnaldo Otegi, de leider van de politieke vleugel van de ETA, gezegd in een interview met de zakenkrant The Wall Street Journal.

Otegi zit sinds oktober 2009 in de gevangenis. Als leider van de verboden organisatie Batasuna, die wordt beschouwd als de politieke arm van de ETA, is hij in Spanje veroordeeld tot twee jaar cel wegens verheerlijking van het terrorisme.

Druk

Het dinsdag gepubliceerde interview komt op een moment dat in Spanje druk wordt gespeculeerd over een verklaring die de ETA mogelijk binnenkort uitgeeft. Daarin zou de afscheidingsbeweging bekendmaken dat ze de wapens voorgoed neerlegt.

In het interview met The Wall Street Journal stelde Otegi dat door ''komende ontwikkelingen'' de druk zal toenemen op de Spaanse regering om door onderhandelingen een eind te maken aan het conflict over de status van het Baskenland.

In september kondigde de ETA een eenzijdig staakt-het-vuren aan. De voorwaarden van de wapenstilstand bleven echter onduidelijk, waardoor Madrid niet wilde gaan praten met de beweging.

Garanties

Volgens Otegi verwerpt de ETA nu elke vorm van geweld om politieke doelen te bereiken. Hij erkende dat het moeilijk gaat worden om de regering van premier José Luis Rodríguez Zapatero aan de onderhandelingstafel te krijgen.

Otegi vindt het logisch dat de regering veiligheidsgaranties voor de burgers wil, als het tot gesprekken tussen de ETA en Madrid komt. ''We zijn bereid zoveel garanties als nodig is te geven om te bewijzen dat onze opstelling vasthoudend en onomkeerbaar is'', zei Otegi.

Identiteitspapieren

De Spaanse vicepremier Alfredo Pérez Rubalcaba noemde de uitspraken van Otegi propaganda.

Hij zei dat recente acties van de ETA er niet op wijzen dat de organisatie het geweld wil afzweren. Hij verwees naar een recente diefstal van identiteitspapieren in Frankrijk, waarvoor de Baskische terreurbeweging verantwoordelijk zou zijn.

De ETA strijdt al tientallen jaren voor een onafhankelijk Baskenland in het noorden van Spanje en het zuidwesten van Frankrijk.