PARIJS - Aanhangers van Alassane Ouattara, een van de twee presidenten in Ivoorkust, hebben maandag de ambassade van het Afrikaanse land in Parijs tijdelijk bezet. Na zes uur verlieten ze het pand weer, zo meldden Franse media maandagavond.

Circa twintig aanhangers van Ouattara vestigden zich eerder op de dag in de diplomatieke vertegenwoordiging, nadat medestanders van Laurent Gbagbo, de andere president van Ivoorkust, vrijwillig waren vertrokken. Inmiddels wordt het pand bewaakt door de politie.

Frankrijk, ooit de kolonisator van Ivoorkust, zei eerder dat het een ambassadeur van Ouattara zou erkennen in plaats van de ambassadeur van Gbagbo, Pierre Kipre. Deze diplomaat was niet in de ambassade toen de bezettingsactie begon.

Ambassadeur

Franse media meldden maandagavond dat Ouattara inmiddels een ambassadeur heeft benoemd voor Frankrijk. Het is nog onduidelijk wanneer deze aan het werk gaat.

Laurent Gbagbo claimt de presidentsverkiezingen in Ivoorkust vorige maand te hebben gewonnen. De internationale gemeenschap erkent zijn tegenstander Ouattara als president, maar Gbagbo denkt niet aan aftreden en houdt vast aan de macht.

De spanning in Ivoorkust tussen de aanhangers van de twee presidenten is de afgelopen weken hoog opgelopen. Waarnemers houden zelfs rekening met een burgeroorlog.