ABIDJAN - Veel arbeiders in Abidjan, de grootste stad van Ivoorkust, hebben maandag de oproep van Alassane Ouattara om het werk neer te leggen genegeerd. Zij zeiden dat zij niets te eten zouden hebben, als zij niet zouden werken.

Ouattara versloeg bij de presidentsverkiezingen van eind november de zittende president, Laurent Gbagbo, maar die weigert plaats voor hem te maken.

Met de staking wil Ouattara Gbagbo onder druk zetten om af te treden. De internationale gemeenschap erkent Ouattara als president.

Cacao

In de havens van Abidjan en San Pedro, vanwaar veel cacao naar het buitenland wordt geëxporteerd, werd maandag gewoon gewerkt.

Cacao is het belangrijkste exportproduct van de West-Afrikaanse staat. De winkels en kantoren in de zakenwijk Plateaux van Abdjan waren open.

Militair ingrijpen

De internationale gemeenschap erkent Ouattara als president. Het West-Afrikaanse samenwerkingsverband Ecowas heeft met militair ingrijpen gedreigd, als Gbagbo, die sinds 2000 aan de macht is, aanblijft.

Dinsdag bezoeken drie West-Afrikaanse leiders Gbagbo in een poging hem ertoe over te halen vrijwillig op te stappen.

Frankrijk

Voormalig kolonisator Frankrijk heeft druk gezet op Gbagbo om te vertrekken met de belofte de kandidaat van Ouattara voor het ambassadeurschap in Parijs te erkennen.

Volgens een woordvoerder van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken is de huidige ambassadeur, die door Gbagbo is aangesteld, geïnformeerd over het besluit.