ABIDJAN - Laurent Gbagbo, een van de twee presidenten in Ivoorkust, waarschuwde zondag dat een gewapend ingrijpen in zijn land tot een burgeroorlog leidt en de regionale economie van West-Afrika zal vernietigen.

De West-Afrikaanse landen, verenigd in de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse staten (Ecowas), dreigden vrijdag met militair ingrijpen als Gbagbo niet opstapt als president.

Een woordvoerder van Gbagbo zinspeelde eerder in bedekter termen op een oorlog: ''de Ivorianen zullen zich mobiliseren. Dit stimuleert ons patriottisme. Dit versterkt ons geloof in Ivoriaans nationalisme.''

Gbagbo claimt de presidentsverkiezingen in Ivoorkust vorige maand te hebben gewonnen. De internationale gemeenschap erkent zijn tegenstander Alassane Ouattara als president, maar Gbagbo denkt niet aan aftreden.

Gevestigde orde

Ouattara heeft weliswaar overweldigende steun in het buitenland, maar niet in Ivoorkust zelf. Daar wil de gevestigde orde die op het christelijke zuiden stoelt, de macht niet afstaan aan Ouattara die de kandidaat van het islamitische noorden is. Ook het leger van Ivoorkust is trouw aan Gbagbo.

Drie West-Afrikaanse presidenten bezoeken Gbagbo dinsdag om hem te overtuigen af te treden. Het gaat om de presidenten van Benin, Sierra Leone en Kaapverdië.