AMSTERDAM - De belangrijkste Iraanse oppositiepolitici Mir Hossein Mousavi, Mahdi Karroubi en Mohammad Khatami mogen het land niet verlaten.

Dat heeft de conservatieve politicus Mousa Qorbani, lid van de Gerechtelijke Commissie van het parlement, zaterdag gezegd. De druk op hervormingsbeweging in Iran neemt met het reisverbod opnieuw toe.

Volgens Qorbani hebben de autoriteiten 'erkend' dat Mousavi, Karroubi en Khatami 'mohareb' zijn, wat zoveel betekent als 'strijdend tegen Allah'. "Om deze reden mogen zij het land niet verlaten", zo zei Qorbani.

Qorbani zei zaterdag tevens dat de Revolutionaire Garde het voorstel heeft gedaan de oppositieleiders te berechten, een stap die de Iraanse autoriteiten tot dusver niet hebben gezet.

Spanningen

Veel andere oppositieleden zijn al veroordeeld en zitten lange gevangenisstraffen uit. Het opsluiten van Mousavi, Karroubi of Khatami kan de spanningen tussen de oppositie en het Iraanse regime behoorlijk opdrijven.

Mousavi en Karroubi zeiden in verklaring dat ze al leven in een 'grote gevangenis' en dat het ze weinig uitmaakt als ze worden opgesloten in een 'kleine gevangenis' voor het verdedigen van de rechten van de Iraanse natie.