VATICAANSTAD - Paus Benedictus XVI heeft zaterdag de traditionele pauselijke zegen Urbi et orbi (voor de stad en voor de wereld) uitgesproken. Hij deed dat op het centrale balkon van de Sint Pietersbasiliek in Vaticaanstad.

De paus riep in zijn toespraak politieke leiders op om zich solidair te tonen met christenen in het Midden-Oosten. Hij zei dat christenen in Irak vervolgd worden.

Ook bekritiseerde hij het communistische China, dat katholieken verplicht om bijeenkomsten bij te wonen van de door de staat gesteunde kerk. Die kerk erkent het gezag van de paus niet.

De paus vroeg Palestijnen en Israëli's om er naar te streven vreedzaam samen te leven. De paus riep verder op tot een duurzame vrede in de Afrikaanse vuurhaarden Somalië, Darfur en Ivoorkust. Pakistan en Afghanistan moeten de mensenrechten respecteren.

Vrede

In de zegen Urbi et orbi zei hij dat ''de kerstboodschap van vrede en hoop altijd nieuw, verrassend en gedurfd is en dat deze iedereen moet aansporen om de vreedzame strijd aan te gaan voor gerechtigheid".

De kerstviering in Rome gaat gepaard met extra veiligheidsmaatregelen. Donderdag werd 'de eeuwige stad' opgeschrikt door pakketbommetjes, waarschijnlijk rondgestuurd door een anarchistische en terroristische splintergroep.

Pauselijke zegen