ABUJA - De West-Afrikaanse landen dreigen met militair ingrijpen wanneer Laurent Gbagbo niet opstapt als president van Ivoorkust.

Dat heeft de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse staten (Ecowas) vrijdag laten weten na een spoedbijeenkomst in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja.

''Indien Gbagbo de onwrikbare eis van Ecowas niet in acht neemt, heeft de gemeenschap geen andere keus dan andere maatregelen te nemen, waaronder het gebruik van rechtmatig geweld, om de doelen van het Ivoriaanse volk te bereiken’’, stellen de Ecowas-lidstaten in hun slotverklaring.

Een Ecowas-gezant moet bij Gbagbo aandringen op zijn vertrek.

Botsingen

Gbagbo claimt de presidentsverkiezingen in Ivoorkust vorige maand te hebben gewonnen. Hij weigert af te treden, ook al erkent de internationale gemeenschap zijn tegenstander Alassane Ouattara als president.

Bij botsingen tussen aanhangers van de beide presidentskandidaten zijn de afgelopen dagen zeker 173 mensen om het leven.

Processen

Ecowas dreigt met ''internationale processen’’ tegen de verantwoordelijken voor de vele doden. Ouattara zegt het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag om een onderzoek te hebben gevraagd.

''Mensen zijn ontvoerd en geëxecuteerd door elementen binnen de Republikeinse Garde, met steun van huurlingen en buitenlandse milities’’, aldus Ouattara. ICC-hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo had eerder gewaarschuwd voor processen tegen Ivorianen die geweld plannen.

Duimschroeven

De afgelopen weken heeft de buitenwereld Gbagbo de duimschroeven aangedraaid. De Centrale Bank van West-Afrikaanse Staten heeft de rekening van Ivoorkust geblokkeerd.

Alleen functionarissen van de door Ouattara benoemde regering hebben nu toegang tot staatsgelden. Een woordvoerder van Gbagbo noemde dat besluit ''illegaal'' en waarschuwde voor ''ernstige gevolgen''.

Geld bevroren

De Wereldbank heeft 842 miljoen dollar (ruim 640 miljoen euro) aan toegezegd geld bevroren. Ook de Verenigde Staten, de Verenigde Naties en de Europese Unie dreigen Gbagbo met sancties als hij zijn verlies niet toegeeft. De hoop is dat Gbagbo leger en politie niet meer kan betalen en zo hun steun zal verliezen.

Waarnemers vrezen voor een nieuwe burgeroorlog in Ivoorkust. De VN heeft ruim 9000 militairen in het land gestationeerd. Ook zijn er nog bijna duizend Franse militairen. De VS onderzoeken of de VN-macht meer armslag kan krijgen.

Massagraf

De VN melden vrijdag dat zij sterke aanwijzingen hebben gekregen dat in Ivoorkust een massagraf is gevonden. Gemaskerde mannen gewapend met raketwerpers en militairen die loyaal zijn aan de Ivoriaanse president Laurent Gbagbo blokkeren de toegang tot de stad N'Dotre waar het graf zich zou bevinden.

De VN wilden niets zeggen over mogelijke slachtoffers, maar hebben eerder gezegd bezorgd te zijn over de arrestatie van honderden mensen en tientallen gevallen van martelingen en verdwijningen sinds het land een maand geleden in een politieke crisis werd gestort na de tumultueus verlopen presidentsverkiezingen.

"Nu het geweld voortduurt, stijgt het aantal doden, gewonden en vermiste personen snel", aldus VN-woordvoerder Farhan Haq.