ROME - Onbekenden hebben donderdag explosieven laten ontploffen in twee ambassades in de Italiaanse hoofdstad Rome.

In de diplomatieke vertegenwoordiging van Zwitserland raakte rond het middaguur een 53-jarige Zwitserse medewerker van de postkamer zwaargewond toen een pakketje explodeerde.

In de Chileense ambassade explodeerde korte tijd later eveneens een poststuk, waardoor een persoon lichtgewond raakte.

De ambassade van Oekraïne was even in rep en roer na de vondst van een verdacht object. Onderzoek door explosievenexperts wees uit dat sprake was van loos alarm.

EU-ambassade

Ook de vertegenwoordiging van de Europese Unie in de Zwitserse hoofdstad Bern is donderdag ontruimd na de vondst van een verdacht pakket.

Na onderzoek bleek het pakket een boek en een kerstkaart te bevatten, aldus de politie van Bern.

Nederlandse ambassade

Uit voorzorg besloten de autoriteiten in de hoofdstad van Italië alle ambassades te onderzoeken op de aanwezigheid van explosieve post.

De Nederlandse ambassade staat net als de ambassade van Zwitserland in de sjieke wijk Parioli, in het noorden van Rome. Bij de Nederlandse ambassade is geen sprake van een verdacht pakketje maar de ambassade houdt de situatie goed in de gaten.

Over mogelijke veiligheids- of voorzorgsmaatregelen doet het departement nooit mededelingen. De ambassade van Zwitserland werd niet ontruimd na het incident. De Zwitserse ambassadeur bleef gewoon op zijn post.

Anarchistische groepering

De autoriteiten verdenken een anarchistische groepering van betrokkenheid bij het versturen van het explosief naar de Zwitserse ambassade, zo meldde het Italiaanse persbureau ANSA.

Het is niet duidelijk of die beweging ook verantwoordelijk wordt gehouden voor de explosie bij de Chileense ambassade. De beweging die de politie op het oog heeft, is de Zwitsers-Italiaanse eco-groepering 'il silvestre’ (de wilde).

Drie kopstukken daarvan waren in april van dit jaar opgepakt in Zwitserland op verdenking van het voorbereiden van een terreuraanslag. In hun auto zouden explosieven zijn aangetroffen.

Bomalarm

Donderdagmorgen kwam bij de politie in de Italiaanse hoofdstad ook een bomalarm binnen. Er zou een explosief zijn geplaatst bij een gebouw van de gemeente nabij het stadhuis. De politie stelde vast dat de melding vals was.

Dinsdag was Rome al opgeschrikt door een verdacht pakketje in de metro. Bomdeskundigen zeiden later dat het een nepbom was, zonder ontsteker.

Verband

Het is nog onduidelijk of er een verband bestaat tussen de explosie van het pakketje donderdag in Rome en de reeks bompakketten die begin november vanuit Griekenland werden verstuurd naar ambassades, buitenlandse instanties en regeringsleiders.

Een organisatie van linkse extremisten eiste de verantwoordelijkheid op voor de verzending van de explosieve poststukken.

De pakketten leidden tot onrust en wereldwijde media-aandacht, maar hadden praktisch geen gewonden tot gevolg.

Een persoon, een medewerker van een koeriersbedrijf, raakte lichtgewond door de explosie van een pakketje. Ook richtten de pakketten geen grote schade aan.

Bommen ontploft Rome