BRUSSEL - Nederlandse vrachtwagens kunnen donderdagochtend voorlopig geen gebruik meer maken van snelwegen in Wallonië, de Franstalige deelstaat van België.

Wegens nieuwe sneeuwval en vorst heeft de Waalse minister van Openbare Werken Benoît Lutgen de snelwegen gesloten voor alle vrachtverkeer zwaarder dan 7,5 ton.

De route door Wallonië is van belang voor Nederlands vrachtverkeer richting Frankrijk, Zuid-Duitsland en verder.

Eerder deze week waren trucks ook al tijdelijk geweerd van de snelwegen in Wallonië en delen van Frankrijk en Duitsland.

Het winterweer heeft ook het busvervoer in Wallonië ernstig verstoord. In Charleroi kon geen enkele bus uitrijden; in Luik zeer weinig.

IJzel

In Noord- en Oost-Duitsland heeft het verkeer last van ijzel. De belangrijke Autobahn 24 tussen Berlijn en Hamburg is donderdagochtend geheel afgesloten.

De tijdelijke wegafsluitingen voor vrachtverkeer in België en Duitsland zijn de laatste week aan de orde van de dag. ''Het is meer regel dan uitzondering'', zegt een woordvoerder van brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN).

Truckers moeten dan alternatieve routes uitstippelen. Vooral voor Limburgse transportondernemingen betekent dat flink omrijden en extra kosten.