WASHINGTON - De bekende Amerikaanse diplomaat Richard Holbrooke is maandag op 69-jarige leeftijd overleden.

Dat bevestigde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton, nadat even daarvoor nieuwszender CNN het nieuws naar buiten had gebracht.

Holbrooke werkte voor de Amerikaanse president Barack Obama als gezant voor Afghanistan en Pakistan. Hij werd bekend werd als onderminister van Buitenlandse Zaken in de regering van de voormalige president Bill Clinton.

In die functie onderhandelde hij met de strijdende partijen in Bosnië, wat in 1995 tot de Dayton-akkoorden leidde.

Obama

President Barack Obama sprak na het overlijden van Holbrooke lovende woorden. ''Hij was een grootheid in Amerikaans buitenlands beleid. Hij heeft Amerika sterker, veiliger en meer gerespecteerd gemaakt.''

En: ''Hij was een unieke persoonlijkheid, die herinnerd zal worden om zijn onvermoeibare diplomatieke inzet, liefde voor zijn land en het najagen van de vrede.''

Hillary Clinton sprak van ''een trieste dag'', waarop ''Amerika een van zijn vurigste voorvechters heeft verloren''. Holbrooke diende tijdens zijn carrière met ''karakteristieke virtuositeit en ongekende vastberadenheid'', aldus Clinton.

Bulldozer

De diplomaat kreeg als bijnaam de Bulldozer, omdat het hem lukte strijdende partijen om de onderhandelingstafel te krijgen. Hij zei eens geen gewetenswroeging te hebben over ''onderhandelingen met mensen die immorele dingen doen'', zolang het doel maar in zicht bleef.

Holbrooke, die al bijna 50 jaar in de diplomatie werkte, werd vrijdag ziek tijdens een vergadering op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij is daarna meermalen geopereerd aan een scheur in zijn aorta, maar stierf ondanks de inspanningen van de artsen.

Volg reacties op Twitter via NUlive.

Richard Holbrooke