WASHINGTON/LONDEN - In de Verenigde Staten werkt een zogeheten grand jury aan de voorbereidingen voor een beschuldiging aan het adres van Julian Assange, de oprichter van klokkenluiderswebsite WikiLeaks.

Dat stelde zijn advocaat Mark Stephens maandag in een interview met Al Jazeera.

Stephens zei zich te baseren op Zweedse bronnen. Een grand jury is een kamer van inbeschuldigingstelling, die toetst of een aanklager voldoende bewijs heeft voor om een rechtszaak te beginnen.

Als de informatie van de advocaat klopt zou een Amerikaanse dagvaarding kunnen volgen.

Borgtocht

De 39-jarige Australische Assange moet dinsdag in Groot-Brittannië voor de tweede keer voor de rechter verschijnen. Hij hoopt op borgtocht vrij te komen. De rechter vond dat de vorige zitting geen goed idee, omdat Assange zou kunnen vluchten.

Assange werd op 7 december in Londen gearresteerd op verzoek van Zweden, waar hij verdacht wordt van aanranding en verkrachting. Zweden wacht nu op zijn uitlevering. Stephens vreest dat zijn cliënt uiteindelijk in de Verenigde Staten terechtkomt. Het ministerie van Justitie onderzoekt daar al of hij beschuldigd kan worden van een misdrijf.

WikiLeaks heeft 250.000 Amerikaanse diplomatieke stukken in handen, die langzaam maar zeker naar buiten komen. Door de zaak is Washington ernstig in verlegenheid gebracht.