LUTON - De man die zaterdag omkwam door een ontploffing in Stockholm is enkele jaren geleden boos uit een Britse moskee gerend, nadat de leider van de moskeevereniging hem had terechtgewezen wegens zijn radicale ideeën.

Dat heeft Farasat Latif, secretaris van de moskeevereniging in Luton, maandag gezegd.

Volgens Latif bracht de man, Taymour Abdulwahab, in 2006 of 2007 tijdens de vastenmaand ramadan geregeld een bezoek aan de moskee.

''Hij was erg vriendelijk, in het begin opgewekt en de mensen mochten hem graag. Hij viel echter bij ons op, omdat hij extremistische ideeën verkondigde'', aldus Latif.

Onjuist

De voorzitter van de moskeevereniging nam hem terzijde en hield hem voor dat zijn meningen onjuist waren en uiting waren van ''een vertekende visie op de islam''. Abdulwahab beloofde zijn ideeën niet meer uit te dragen, maar hield zich daar niet aan.

Toen de voorzitter dat in de gaten kreeg, besloot hij na het ochtendgebed tegenover de moskeegangers de ideeën van Abdulwahab aan de kaak te stellen zonder diens naam te noemen.

Luton

Abdulwahab besefte dat de voorzitter op hem doelde en rende de moskee uit. Hij heeft zich er nooit meer laten zien.

In Luton, ten noorden van Londen, wonen veel moslims. De mannen die op 7 juli 2005 zelfmoordaanslagen in Londen pleegden, ontmoetten elkaar voor de aanslagen in de stad en lieten er hun auto's staan voor zij per trein naar de Britse hoofdstad reisden.