AMSTERDAM -  De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft maandag minister van Buitenlandse Zaken en nucleair onderhandelaar Manouchehr Mottaki ontslagen.

President Mahmoud Ahmadinejad van Iran heeft minister van Buitenlandse Zaken Manouchehr Mottaki maandag ontslagen. Dat hebben Iraanse nieuwsagentschappen gemeld.

Mottaki voerde recent internationale onderhandelingen over het omstreden Iraanse nucleaire programma. Hij was daardoor een van de belangrijkste ministers in de regering van Iran. Hij was maandag in Senegal voor een officieel bezoek.

Ali Akbar Salehi, hoofd van het Iraanse Atoom Energie Agentschap en een vertrouweling van Ahmadinejad, is volgens Iraanse media uitgekozen om nu leiding te gaan geven aan het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ahmadinejad liet weten dat hij veel waardering heeft voor het werk dat Mottaki heeft geleverd als minister van Buitenlandse Zaken. Hij gaf geen reden voor het wegsturen van de bewindsman.

Belangen

Volgens waarnemers zijn verscheidene Iraanse toppolitici van mening dat Mottaki de belangen van Iran op het wereldtoneel niet goed genoeg heeft behartigd.

De hervormingsgezinde website Mardomsalari stelde dat Mottaki kritisch was over het beleid van Ahmadinejad. Mottaki was in augustus 2005 benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken.

Clinton

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, toonde zich niet onder de indruk van het vertrek van Mottaki. ''Het is niet belangrijk wie de minister van Buitenlandse Zaken is, maar wat het beleid van de Iraanse regering is'', zei de bewindsvrouw, die maandag in Canada was voor overleg met haar Canadese en Mexicaanse ambtgenoten.