BESANÇON - De politie heeft maandag kort na het middaguur een einde gemaakt aan de gijzelingsactie in een kleuterschool in een buitenwijk van de Oost-Franse universiteitsstad Besançon.

Zij heeft de 17-jarige man die kort voor 9 uur was binnengedrongen, gearresteerd. De vijf kinderen en hun lerares die als gijzelaar waren overgebleven, zijn ongedeerd.

De 17-jarige drong het gebouw met twee zwaarden binnen. Hij zou volgens overheidsfunctionarissen hebben gemompeld dat hij ''iets wilde''.

De man gijzelde aanvankelijk twintig kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 6 jaar en de lerares. In de loop van de ochtend liet hij veertien kinderen vrij.

Granaat

Tegen het middaguur bestormde de politie het schooltje in de stad van ruim 100.000 inwoners nabij de grens met Zwitserland, die in Nederland vooral bekendheid geniet als finishplaats van een etappe in de Ronde van Frankrijk. Tv-beelden toonden hoe daarbij een granaat ontplofte. Ook waren verscheidene schoten te horen.

De politie grendelde de omgeving af. Andere kleuters en leraren werden naar een nabijgelegen school gebracht. Minister Luc Chatel van Onderwijs spoedde zich naar de Oost-Franse stad, toen het nieuws over de gijzeling bekend werd.

Burgemeester Jean-Louis Fousseret zei tegen de televisie dat de gijzelnemer uit Besançon komt. ''Dit is een persoon die in een zeer slechte psychische toestand verkeert'', zei Fousseret.

Depressie

Het hoofd van zijn bureau, Jean-Marc Magda, zei dat de jongeman aan een depressie lijdt en ook andere psychische problemen heeft. Hij heeft contact opgenomen met de arts van de gijzelnemer.

In Frankrijk zijn kleuterscholen uiterst zelden het doelwit van een gijzelingsactie. In 1993 nam een gewapende man, die zich ''een menselijke bom'' noemde, 21 kinderen in gijzeling in Neuilly, de chique voorstad van Parijs.

De huidige president, Nicolas Sarkozy, was daar toen burgemeester. De man eiste een losgeld van 15 miljoen euro. De politie schoot hem dood en de kinderen bleven ongedeerd.

Gijzeling Frankrijk