STOCKHOLM - De man die zichzelf heeft opgeblazen bij een mislukte aanslag in Stockholm, is waarschijnlijk dezelfde als de verzender van een dreigmail naar het Zweedse persbureau. De Zweedse politie heeft dat maandag gezegd.

Persbureau TT kreeg zaterdag een mailtje met een geluidsopname. Een stem zegt: ''Alle verborgen Moedjahedien in Europa en vooral in Zweden! Nu is de tijd om terug te vechten.''

Hij doelt op de Zweedse militairen in Afghanistan en de Zweedse cartoonist Lars Vilks, van wie in 2007 een spotprent van de profeet Mohammed is verschenen.

De mail kwam ook binnen bij het bureau voor binnenlandse veiligheid Säpo.

Niet bekend

De politie meldde ''met 98 procent zekerheid'' dat de dader een man uit Irak is, die in 1992 naar Zweden verhuisde. Hij was niet bekend bij de veiligheidsdienst.

Zijn bomvest en autobom gingen waarschijnlijk te vroeg af. Hij was waarschijnlijk op weg naar een drukker gebied. De politie denkt daarbij aan het Centraal Station of een luxe warenhuis in de buurt.

Handlanger

De politie gaat er nu vanuit dat de man een handlanger gehad moet hebben. Concrete namen heeft de veiligheidsdienst niet. Maar de actie van de aanslagpleger is zodanig goed voorbereid, dat de politie er zeker van is dat de man dat niet alleen gedaan kan hebben.

De Zweedse regering wil haar beleid niet aanpassen na de aanslag, zei de minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt maandag bij aankomst bij EU-beraad in Brussel.

''Het zal zeker geen invloed op onze buitenland- of binnenlandpolitiek hebben'', zei Bildt. Hij zei niet geschokt te zijn door de aanslag. ''We leven in een wereld die zo nu eenmaal zo is.''

Explosies Stockholm