ROME - Premier Silvio Berlusconi van Italië heeft maandag in het parlement in Rome geprobeerd steun te krijgen in de aanloop naar de stemming van dinsdag over enkele moties van wantrouwen.

In deze tijd van economische crisis zou het volgens de 74-jarige politicus ''een stommiteit'' zijn om hem weg te sturen.

De Kamer van Afgevaardigden, de Italiaanse Tweede Kamer, stemt dinsdag over het lot van Berlusconi. Het is niet zeker of de premier op een meerderheid in de Kamer kan rekenen.

In diverse Italiaanse steden demonstreerden zondag duizenden supporters van Berlusconi. Zij bekeken een videoboodschap van de premier, waarin hij de fractie van zijn voormalige bondgenoot Gianfranco Fini beschuldigde van kiezersbedrog.

Verzet

Fini scheidde zich af van de partij van Berlusconi en is nu de aanjager van het verzet tegen de door schandalen geplaagde premier.

De mediamagnaat Berlusconi werd voor het eerst premier in april 1994 en bekleedde de functie acht maanden. Hij was weer premier van juni 2001 tot in mei 2006 en nu sinds mei 2008.

Aanwijzingen

Italiaanse media meldden vrijdag dat het Openbaar Ministerie in Rome aanwijzingen onderzoekt dat de coalitie van Berlusconi stemmen heeft gekocht van parlementariërs van de oppositie.

Dit zou zijn gebeurd in de aanloop naar de cruciale stemmingen in het parlement over de toekomst van de premier.

Berlusconi verdedigt premierschap