WELLINGTON - Vermoedelijk zijn zondag 22 opvarenden van een Zuid-Koreaans vissersschip om het leven gekomen toen het vaartuig zonk voor de kust van Antarctica.

Twintig mensen konden worden gered uit het ijskoude water, zo meldden de autoriteiten in Nieuw-Zeeland maandag.

Vijf stoffelijke overschotten zijn inmiddels geborgen. Volgens reddingswerkers kunnen mensen niet langer dan tien minuten overleven in het water rond de Zuidpool.

IJsberg

Het schip No. 1 Insung zou binnen een half uur zijn gezonken. Tijd voor een noodsignaal zou er niet meer zijn geweest. De oorzaak van het scheepsongeval is onduidelijk. Mogelijk is het schip op een ijsberg gevaren of sloeg het om door een hoge golf. De wateren rond Antarctica zijn berucht vanwege de extreme weersomstandigheden.

Kort na de ramp hielpen schepen uit de buurt en een vliegtuig met zoeken naar overlevenden. De maritieme dienst van Nieuw-Zeeland, verantwoordelijk voor het toezicht op het meer dan 2000 kilometer verderop gelegen gebied, werd ruim zes uur na het incident geïnformeerd.

Volgens een woordvoerder van de kustwacht in de Zuid-Koreaanse stad Busan, de thuishaven van de No. 1 Insung, waren acht Zuid-Koreanen, acht Chinezen, elf Indonesiërs, elf Vietnamezen, drie Filipijnen en een Rus aan boord.