STOCKHOLM - De Zweedse inlichtingendiensten onderzoeken verbanden tussen de man die zich zaterdag in het centrum van Stockholm zou hebben opgeblazen en het buitenland.

Zowel de perssecretaris van de nationale veiligheidsdienst Säpo als justitieminister Beatrice Ask bevestigden tegen journalisten dat ze in contact staan met buitenlandse collega's over wat officieel nog altijd niet meer dan ''een mogelijk terroristische'' aanslag is.

Inmiddels worden de vrouw en kinderen van de omgekomen man, die officieel nog niet zou zijn geïdentificeerd, dusdanig bedreigd dat de regiopolitie van Jönköping overweegt het gezin te beschermen.

Het gezin kwam in de jaren negentig uit Irak naar Zweden. Het woont in een appartement in het centrum van het dorp Tranas bij de stad Jönköping.

Springstof

In de auto werd springstof gevonden die had moeten ontploffen. De man blies zich kennelijk daarna op, maar slechts een van de zes explosieven rond zijn middel ontplofte. Daardoor vielen er slechts twee gewonden en bleef de schade beperkt.

De verdacht zelf overleed. Op zijn Facebooksite zou de vermoedelijke dader zich vaker extreem hebben uitgelaten, zo meldden Zweedse media. Vermoedelijke aanhangers van zijn ideeën hebben op de Facebookpagina inmiddels steunbetuigingen achtergelaten voor wat ze ''een martelaar'' noemen.