PRISTINA - Zondag worden er voor het eerst landelijke verkiezingen georganiseerd in Kosovo sinds het gebied zich in februari 2008 afscheidde van Servië.

De PDK-partij van premier Hashim Thaci geldt volgens recente peilingen als grootste kanshebber op de overwinning.

De Nederlandse diplomaat Pieter Feith, sinds 2008 de belangrijkste bestuurder in Kosovo, ziet toe op een eerlijk verloop van de stembusgang.

Feith vertegenwoordigt de 72 landen, waaronder 22 van de 27 EU-lidstaten, die de onafhankelijkheid van Kosovo hebben erkend.

Meer dan 120 teams van internationale waarnemers, onder wie veel diplomaten uit EU-landen, houden de stembusgang zondag in de gaten.

Werkloosheid

Kosovo kampt met grote problemen. Ongeveer de helft van de beroepsbevolking staat te boek als werkloos. En de georganiseerde criminaliteit heeft veel macht in het land, waar naar schatting 2,2 miljoen mensen wonen.

Circa negen op de tien Kosovaren is etnisch Albanees. Daarnaast wonen er circa 120.000 etnische Serviërs in Kosovo. Deze minderheid woont voornamelijk in het noordelijke deel van Kosovo, dat grenst aan Servië.

De relatie tussen de beide buurlanden is nog altijd uiterst kil. Servië weigert de onafhankelijkheid van Kosovo te erkennen.