AMSTERDAM - Winkelend publiek in het centrum van de Zweedse hoofdstad Stockholm werd zaterdag aan het eind van de middag opgeschrikt door een dubbele bomaanslag, waarbij alleen de vermoedelijke aanslagpleger is omgekomen.

De eerste explosie was in een geparkeerde auto op een druk kruispunt, waardoor twee personen lichte verwondingen opliepen.

Enkele minuten later volgde een paar honderd meter verderop nog een ontploffing. Daar is het lijk aangetroffen van een man, aldus een politiewoordvoerster.

De politie zette het gebied af en onderzocht het gebied op meer explosieven.

Dreigementen

Het Zweedse persbureau TT en de Zweedse veiligheidsdienst (SAPO) ontvingen kort voor de twee explosies dreigementen via e-mail, met extremistische boodschappen in het Zweeds en in het Arabisch.

Ze waren gericht tegen de Zweedse deelname aan de internationale missies in Afghanistan en tegen een Zweedse kunstenaar, Lars Vilks, die in 2007 spotprenten tekende van de profeet Mohammed. Zweden heeft vijfhonderd militairen in Afghanistan.

Zorgwekkend

De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Carl Bildt, schreef op Twitter: ''Zeer zorgwekkende poging tot een terroristische aanslag in een druk deel van centraal Stockholm. Mislukt, maar het had een ware catastrofe kunnen zijn.''

De autoriteiten willen nog weinig loslaten over wat er precies is gebeurd. Wel zijn er volop berichten in de media verschenen over het incident. Zweedse media meldden dat er grote paniek was uitgebroken onder het winkelend publiek door de ontploffingen.

Pijpbommen

Volgens dagblad Aftonbladet had de man zes aan elkaar vastzittende pijpbommen bij zich. Hiervan zou slechts één zijn ontploft, doordat de verbindingskabel tussen de bommen kapot was.

Volgens ooggetuigen heeft de man ''iets in het Arabisch'' geroepen voordat hij de bom ontstak. Ook meldden ze dat het lijk een gat in zijn buik had.

Jonge Irakees

Volgens het Duitse weekblad Der Spiegel was de aanslagpleger een jonge Irakees, die zeer actief zou zijn geweest op sociale netwerken op internet.

Daar had hij zich ook uitgesproken tegen de oorlog in Irak en Afghanistan. De Zweedse autoriteiten gaan ervan uit dat de man achter de dreigementen zat.

Eenmansactie

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist. De gezaghebbende Zweedse terrorisme-expert Magnus Ranstorp, die onderzoek doet naar terreurdreiging voor Europa, vermoedt dat het om een eenmansactie gaat.

Terreurnetwerk al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland (AQAP) heeft cartoonist Vilks enkele weken geleden op een dodenlijst gezet.

Volg Twitterberichten over dit nieuws op NULive

Explosies Stockholm