LONDEN - Het Vaticaan weigerde vorig jaar mee te werken aan een Iers onderzoek naar kindermisbruik door katholieke priesters. Dat meldde de Britse krant The Guardian zaterdag, op basis van een Amerikaans diplomatiek bericht.

Het Vaticaan was boos omdat informatieverzoeken niet via de officiële diplomatieke kanalen door de Ierse ambassade werden ingediend, maar direct door de Murphy-commissie die een groot misbruikschandaal in de Ierse katholieke kerk onderzocht.

De verzoeken om informatie door de onderzoekers ''beledigden velen in het Vaticaan", volgens de Amerikaanse ambassade. Het Vaticaan weigerde om zijn functionarissen voor de commissie te laten getuigen.

Het diplomatieke bericht uit februari 2009 is afkomstig van de Amerikaanse ambassade in de Italiaanse hoofdstad Rome. Het werd aan The Guardian toegespeeld door de onthullingssite WikiLeaks.

Onderbouwen

Ondanks het gebrek aan medewerking van het Vaticaan kon de Murphy-commissie uiteindelijk veel claims van seksueel misbruik onderbouwen.

De onderzoekers concludeerden dat sommige bisschoppen het misbruik probeerden te verdoezelen, waarbij het belang van de Rooms-Katholieke Kerk boven dat van de slachtoffers werd geplaatst.

Sceptisch

Het Vaticaan zei zaterdag dat het sceptisch is over de betrouwbaarheid van het rapport. Een woordvoerder nam afstand van de inhoud door te zeggen dat het bericht ''vanzelfsprekend de zienswijzen en meningen van de schrijvers weergeeft", maar dat het geen uiting van de Heilige Stoel zelf is.

In het bericht staat volgens het Vaticaan geen ''exacte weergave van de woorden van officiële functionarissen".

Antisemitisch

Er was nog meer negatief nieuws voor het Vaticaan. Amerikaanse diplomaten zeggen ook dat sommige hooggeplaatste leden van het Vaticaan er antisemitische meningen op nahouden. Dat meldde de Amerikaanse krant The New York Post op basis van een door onthullingssite WikiLeaks gelekt diplomatiek bericht uit 2002.

In het bericht schrijft een diplomaat dat ''ondanks de echte vooruitgang" in de betrekkingen met het jodendom onder paus Johannes Paulus II, ''sommigen in de hiërarchie nog steeds overblijfselen van antisemitische sentimenten uiten".

In het document wordt een 'oudere functionaris van Franse afkomst' aangehaald die klaagt dat de interesse van de regering van de Verenigde Staten voor het moderne Europese antisemitisme wordt veroorzaakt door ''buitensporige invloed van Joden binnen de Amerikaanse media en regering".

Een andere functionaris zei dat sommige rechtszaken tegen de Heilige Stoel het gevolg zijn van ''Joodse rechters die te veel invloed hebben".