WASHINGTON - De Amerikaanse minister Hillary Clinton (Buitenlandse Zaken) heeft Israël en de Palestijnen vrijdag aangespoord ''zonder vertraging'' aan de slag te gaan met de belangrijkste problemen van hun tientallen jaren oude conflict.

Clinton noemde ten overstaan van belangrijke Amerikaanse, Palestijnse en Israëlische spelers de voornaamste knelpunten: ''grenzen en veiligheid, nederzettingen, water en vluchtelingen, en Jeruzalem zelf''.

Washington gaat de Israëlische en Palestijnse leiders aansporen actie te ondernemen. ''De VS zullen geen passieve deelnemer zijn.

We dringen er bij de partijen op aan hun standpunten in de belangrijkste kwesties zeer specifiek uit te werken'', zei Clinton in een poging het vredesproces weer op gang te krijgen.

Bouwstop

De regering van de Amerikaanse president Barack Obama gaf afgelopen week toe dat ze er niet in is geslaagd Israël over de halen tot een nieuwe bouwstop op de bezette Westoever. De vorige bouwstop van tien maanden eindigde op 26 september. De Palestijnen willen alleen verder praten met een bouwstop.

Clinton zei de frustratie over de vastgelopen directe onderhandelingen te delen. De minister zei dat de VS nu een nieuwe ronde van indirecte onderhandelingen zullen lanceren die de komende maanden duidelijke vooruitgang moeten boeken richting een raamwerk voor een vredesakkoord.

Illegaal

De Amerikaanse speciale gezant voor het Midden-Oosten, George Mitchell, reist volgende week weer naar de regio.

Clinton herhaalde de Amerikaanse steun voor de veiligheid van Israël. Ook onderstreepte ze dat de VS de bouw van Joodse nederzettingen op bezet Palestijns gebied sinds de oorlog van 1967, als illegaal beschouwde.

Clinton vond dat Israël en de Palestijnen zelf verantwoordelijkheid moeten nemen voor een oplossing.