AMSTERDAM - In een vuurgevecht met de politie is volgens de Mexicaanse regering vermoedelijk een van de leiders van het gevreesde drugskartel La Familia gedood.

Het zou gaan om Nazario Moreno Gonzalez, bijgenaamd 'De Gekste', zei een regeringswoordvoerder vrijdag.

Gewapende politiemensen leverden sinds woensdagavond in de westelijke deelstaat Michaocan slag met bendeleden, die uiteindelijk op de vlucht sloegen. Op hun vlucht namen zij de lijken van gesneuvelde bendeleden mee.

De politie zei over informatie te beschikken dat onder de doden ook Moreno was. Bij de gevechten kwamen ook vijf politieagenten, een baby en een jong meisje om het leven.

Ideologische leider

Moreno wordt gezien als de ideologische leider van La Familia, degene die als de operationele leider wordt beschouwd is de voormalige leraar Servando Gómez.

Het Mexicaanse ministerie van justitie stelde vorig jaar een beloning van twee miljoen dollar in het vooruitzicht voor informatie die leidde tot hun aanhouding.

President Felipe Calderón heeft sinds zijn ambtsaanvaarding vier jaar geleden duizenden militairen en politieagenten in de strijd tegen drugscriminelen geworpen. Het geweld heeft tot dusver meer dan 28 duizend mensen het leven gekost.