OSLO - De ceremonie voor de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede is vrijdag in het stadhuis van Oslo zonder de winnaar, de Chinese activist Liu Xiaobo, gehouden.

Liu zit sinds december 2009 gevangen wegens ondermijning van de staat. De voorzitter van de jury die de prijs toekende, Thorbjoern Jagland, zei dat Liu moet worden vrijgelaten.

''Hij heeft niets misdaan enkel van zijn burgerrechten gebruik gemaakt.'' Vrijheid van meningsuiting, persvrijheid, vrijheid van vergadering, vereniging of betoging zijn ook in de Chinese grondwet verankerd, aldus Jagland.

De voorzitter beklemtoonde dat mensenrechten en democratie in de afgelopen honderd tot honderdvijftig jaar een steeds sterkere positie in de wereld zijn gaan innemen.

Lege stoel

De 54-jarige professor Liu kreeg een celstraf van elf jaar nadat hij had meegewerkt aan een document dat oproept tot politieke hervormingen en meer rechten voor burgers. Het stuk, Charta 08, werd via internet verspreid.

Voor winnaar Liu Xiaobo was in Oslo een lege stoel en een grote foto van Liu geplaatst. Daar legde de juryvoorzitter een map met een oorkonde en een gouden medaille op.

Liu krijgt deze prijs, een gouden plaquette, de oorkonde en 10 miljoen Zweedse kronen (1,1,miljoen euro) hopelijk te zijner tijd.

Politiek theater

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de uitreiking vrijdag "een politiek theater en een product van een Koude Oorlog-mentaliteit''. De ceremonie was in vrijwel heel China niet te zien of te horen.

De woordvoerder noemde het besluit om de vorig jaar opgesloten dissident de prijs toe te kennen eenzijdig. Het volk van China is volgens hem niet van zijn stuk gebracht door deze zet maar ''gaat onverzettelijk verder op de weg van het socialisme met Chinese kenmerken''.

In het meer liberale Hongkong konden mensen de ceremonie wel volgen. Zo was er een groot scherm in een park in het centrum van de stad om de plechtigheid te zien. Er waren naar schatting honderdvijftig mensen aanwezig. Een aantal schreeuwde om de vrijlating van Liu.

Leuzen

Ongeveer vijftig betogers, leden van de Chinese gemeenschap in Noorwegen, riepen bij het Noorse parlement leuzen tegen de Nobelprijswinnaar. Ze hadden borden bij zich waarop hij een crimineel wordt genoemd.

Tal van deelnemers stelden het volstrekt niet eens te zijn met de geschriften van Liu Xiaobo. Liu was eerder een van de leiders van de grote studentenbetogingen op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking in 1989.

Nobelprijs voor de Vrede